Tip van de trimster 3
Hieronder vind u allerhande handige tips, waar u misschien wat aan heeft met de verzorging van uw cocker.
oke, het is weer een lap tekst maar neem de tijd, het kan u altijd een voordeel op doen. En heeft u nog een tip die toegevoegd kan worden heel graag!
Hotspot
Een Hotspot is een vochtige jeukende plek. Deze ontstaan vaak zomers als gevolg van allergieen. Vaak ziet men deze plekken (de huid bij de plek wordt helemaal kaal) op de schouderbladen of op de billen van de hond. Het jeukt enorm en als u hier niets aan doet wordt de (meestal ovale) plek (met schijf eronder) steeds groter.
Listerine mondspoelwater (bruin) ik gebruik dit, naar alle tevredenheid, in een spuitflesje doen en op de plek spuiten 4 a 5 keer per dag. Een rare tip maar het werkt als een tierelier! Ik had een hond die al vier weken last had van een hotspot en alles wat ik uitprobeerde werkte niet, totdat ik de tip van de listerine kreeg en binnen 2 dagen droogde de plek in, dan stoppen met spuiten, en kon het haar weer aangroeien.

Zomerperikelen
Tijd voor de huismiddeltjes en tips om de zomer met alle insectecten door te komen. Vlooien en teken zijn dan extra in grote getalen aanwezig. Uiteraard kunt u allerlei middelen bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak kopen zoals: vlooien en tekenbanden (dit vooral doen als uw met de hond naar het buitenland op vakantie gaat of naar de bossen), spuitflessen, maar vergeet vooral niet uw huis te spuiten tegen de vlooien voordat u op vakantie gaat!
Maar er zijn ook minder schadelijk oplossingen die mee kunnen werken aan een vlo/teek vrij leven van uw cocker. Wat heeft u nodig:
"        een plantenspuit (daarna niet meer gebruiken voor de planten).
"        spa blauw
"        etherische olieen oa. ceder, eucalypthus, citroen en lavendel.
Van elk der olieen een paar druppels in de plantenspuit doen en aanvullen met de spa. Voor elke wandeling spuit u de hele hond in. Vlooien en teken vinden dit erg onaantrekkelijk, om op de hond te springen. En het werkt! Wat u ook kunt gebruiken tegen vlooien en teken is: de groene os anti teek/vlo, verkrijgbaar bij uw dierenarts.
Tegenwoordig gebruik ik zelf de banden van Seresto, werkt perfect en gaan 7 maanden mee, veel goedkoper dan de pipetjes die in mijn ervaring niet allemaal meer 100% werken, maar dat is mijn ervaring.

En uiteraard moet ik u ook nog even waarschuwen voor het warme weer. De hond zweet via zijn bek en zijn voetzolen. Fiets dus niet met de hond als de temperatuur warmer is dan zo'n 15 a 17 graden. Het straatasfalt en straattegels worden heel warm en de hond kan zijn hitte niet meer kwijt, met als gevolg verbrande voetzolen.
Laat de hond absoluut niet in de auto zitten, ook niet voor heel even, dit heeft menig hond al het leven gekost!!!!!

Dodelijke teken
De dodelijke teek heeft zich definitief in Nederland gevestigd. De dermacentor teek, die de voor honden dodelijke ziekte overbrengt en is ook voor mensen schadelijk. Deze teek is te herkennen aan een gestreepte schild, de gewone teek heeft een egale schild (rug). Honden die een beet van deze teek hebben gehad worden lusteloos, kunnen bloed plassen en krijgen hoge koorts. Het is zaak om met spoed naar uw dierenarts te gaan en mocht u de nog teek nog hebben, deze ook mee te nemen. Bent u er op tijd bij dan kan de dierenarts nog een hoop betekenen voor uw hond. Mocht u in parken of bossen lopen, dan is uiteraard een goede tekenbestrijding wel op zijn plaats.
En tegenwoordig met meerdere tekenziektes en teken, wees er allert op en bestrijd!!!!
Ikzelf heb een hond met een tekenziekte, ze is doodziek geweest, de grote bestrijding wat bij haar werkte was astaxanthin, dit helpt tegen interne ontstekingen. Ook hier weer werkt de SERESTOband tot nu toe het beste.

Graskruipers
We kunnen U niet vaak genoeg waarschuwen, want het komt helaas nog veel te veel voor, dat de trimsters, overal uit het lichaam van de cocker graskruipers halen. Vooral tussen de tenen, in de oren, liezen of gewoon in en op het lichaam. Nou wordt het aantal graskruipers per jaar ook meer, vele gemeentes spuiten geen onkruidverdelgers meer en zo neemt dit rotplantje toe in aantal. Let er goed op, na elke wandeling de hele hond nakijken, dus ook tussen de tenen, in de oksels en in de liezen. Laat hem ook niet door deze struiken lopen en vermijd de groenstroken waar deze staan. Tegenwoordig is het geen overbodige lluze om tijdens de wandeling ook even te controleren.
Je komt ze veel tegen in de graskanten en langs de weg, het zijn lichtbruine struiken met pluimen eraan, de maat kan nog al verschillen. Ze noemen ze ook wel aren of korenaren. Een pot nat, maar je zit er enorm mee als je hond zo'n kruiper op/in zijn lijf krijgt. Door de weerhaakjes aan het plantje, kan deze makkelijk aan de vacht blijven haken. Door beweging van huid en lichaam "kruipt" deze als ware verder, de punt is zo scherp dat hij in het lichaam kan kruipen, met alle gevolgen van dien! De kruiper kan dus in het lichaam gaan dwalen en overal ontstekingen achterlaten. Dus is het ook moeilijk voor dierenartsen om op de juiste plek de kruiper er weer uit te halen en met gevolg een dikke rekening waar je dus niets aan hebt. Zo vertelde een trimklant dat zij op een zondagavond met haar cocker naar de dierenarts moest voor een graskruiper in het oor, deze zat inmiddels zo diep dat de hond een roesje nodig had en oké, alles was weer opgelost, maar wel 108 euro's (en dit is al jaren geleden) lichter. U bent dus gewaarschuwd!!!!
Nog een verhaal van een trimklant over de graskruipers:
Toen ik liep te wandelen in mei (vaak begint het al in maart!!!!)met één van mijn cockers zag ik al overal de graskruipers langs de weg staan en dat was alweer voor mij een waarschuwing om extra goed op te gaan letten bij de trimklanten. En jawel een week later was het al gelijk raak, Paggle, een hele lieve blauwschimmel stond op tafel en had een flinke klit onder zijn oksel en daaronder een flinke bult, aangezien Paggle een hele brave jongen is op tafel, ging hij braaf op zijn zij liggen, zodat we de bult beter konden bekijken en ja hoor, voor mij overduidelijk 2 gaatjes en een lopende ontsteking erachter, als je dit al zoveel jaren ziet, herken je hoe dit eruit kan zien om te weten dat daar een graskruiper in de huid zit. Dat heb je je als trimster eigen gemaakt. Paggle ging diezelfde avond naar de dierenarts en deze twijfelde aan mijn woord (vond het nog te vroeg in het jaar en niet een plek waar een graskruiper zit, nou ja!) en gaf Paggle anti-biotica en een zalfje mee naar huis. Toch geloofde de baas mijn woord en ging de volgende dag voor een second-opinion naar een andere dierenarts en Paggle moest een dag later onder het mes en jawel, er kwam en graskruiper uit die daar in de oksel al vervelend schade begon toe te brengen. Gelukkig is hij eruit en na een paar dagen een mooi t-shirts te hebben gedragen, zodat hij niet bij de wond kon en dit luchtiger is ipv. een kap, is Paggle weer het heertje en geniet weer verder volop van het leven!!!
Dus let goed op en kijk goed na!!!!!

Tip tegen vliegen
Deze tip heeft niets met cockers te maken, maar wel handig om te weten. Vliegen in de zomer zijn niet te vermijden, maar we kunnen wel proberen ze zo veel mogelijk tegen te gaan. Men neme een sinaasappel, snijd hem door tweeen en doe er zoveel mogelijk stukjes kruidnagel in. Zet ze, op een schoteltje, hier en daar in de keuken en in de huiskamer en u zult zien met na een paar dagen geen vlieg meer te zien! Oke, na 1 a 1,5 week moet u dit wel weer vervangen omdat de sinaasappel nou eenmaal niet zo lang meegaat, maar toch, het werkt!



LINK NAAR DE VOLGENDE PAGINA TIP VAN DE TRIMSTER, OVER HET TRIMMEN